in drie verschillende uitvoeringen

Japans Koksmes

Gyuto

Gyuto

bekijk
Kiritsuke

Kiritsuke

bekijk
Santoku

Santoku

bekijk

Koks die gebruikmaken van een Japans koksmes kiezen voor het scherpst mogelijke mes. Japanse messen zijn scherper en hebben een dunner lemmet dan Europese koksmessen. KOTAI combineert Japanse precisie met westerse robuustheid. Een Japans koksmes van KOTAI is niet alleen vlijmscherp, maar is ultra duurzaam. U krijgt hier niet voor niets levenslang garantie op.

Scherp Japans koksmes

De Japanse messen krijgen hun scherpte door het gebruik van harde staalsoorten en een kleinere snijhoek van 15˚ (ten opzichte van 20˚ graden bij een Europees mes). Hierdoor heeft een Japans koksmes de allerbeste snij-eigenschappen. Deze scherpe rand zorgt ervoor dat u delicate ingrediënten nooit kneust en de versheid altijd behoudt. Door de combinatie van het harde staal en de zeer dunne snede zijn Japanse messen over het algemeen wel kwetsbaarder en moeten deze met zorg onderhouden worden. Het grote voordeel van KOTAI messen is dat deze net zo robuust zijn als westerse messen.

Het Japanse koksmes heeft een grotendeels vlakke mesrand. Dit zorgt samen met het dunne lemmet van 2,0mm voor een grote precisie en maakt nauwkeurige en scherpe sneden mogelijk. Zelfs de meest delicate etenswaren wordt hierdoor netjes gesneden en behoudt de volle smaak. KOTAI maakt gebruik van zeer hoogwaardig 440C high-carbon roestvrij staal. Hierdoor blijven de messen tot 10 keer langer scherp dan andere messen. 440C combineert een hoog koolstofgehalte voor hardheid en het behoud van scherpte met de optimale hoeveelheid chroom voor corrosiebestendigheid. Voor superieure duurzaamheid en balans reiken de KOTAI-messen tot aan de onderkant van het handvat.

Verschillende soorten koksmessen

Wanneer u op zoek bent naar een Japans koksmes, zijn er verschillende opties waar u uit kunt kiezen. Het dichtst in de buurt van het westerse koksmes komt het Gyuto mes. Deze heeft qua vorm veel weg van westerse exemplaren. Gyuto koksmessen hebben echter vaak een lichter en dunner lemmet. Het Gyuto mes is zeer all-round en mag dan ook niet missen in de keuken van zowel de professionele als de hobbymatige kok. Een ander uitstekend Japans koksmes waarmee u alle kanten op kunt, is het Santoku mes. Dit veelzijdige mes kan zowel gebruikt worden voor het snijden van vlees, vis en groenten. Of u nu op zoek bent naar een koksmes voor fijn snijwerk of het hakken van kruiden, met het Santoku mes kunt u uit de voeten. Dit mes is aan twee kanten geslepen en wordt zeer gewaardeerd in de professionele keuken.

Voordelen van een Japans koksmes

Het Japanse koksmes biedt diverse verschillen ten opzichte van de westerse tegenhanger. Zo blijft dit mes lang scherp door het keiharde staal, is het mes dunner waardoor u precies kunt snijden, is het mes geslepen op een scherpere hoek en is het mes licht van gewicht. KOTAI combineert alle voordelen van Japanse messen met de robuustheid van een westers mes. Hierdoor profiteert u van een waanzinnig lange levensduur, wat wordt onderstreept door de levenslange garantie die u krijgt op uw aankoop.

Japans messendesign

De Japanse messen zorgen niet alleen voor een optimale gebruikservaring, maar hebben ook een schitterend design. De koksmessen van KOTAI zijn bijvoorbeeld voorzien van een “Tsuchime ” patroon. Deze messen zijn voorzien van een met de hand gehamerd lemmet. Dit maakt de KOTAI messen esthetisch aantrekkelijk en is zeer functioneel. Het gehamerde patroon creëert namelijk kleine luchtzakjes tussen het mes en het te snijden voedsel. Hierdoor vermindert de weerstand, wat voorkomt dat de etenswaren aan het lemmet blijven kleven. De Japanse koksmessen zijn met veel liefde en vakmanschap gemaakt en van zeer hoogwaardige materialen. Zo is het lemmet van 440C hoog-koolstof roestvrij staal en het handvat van zwart met de hand gepolijst pakkahout.

Ergonomisch ontwerp

Het met de hand gepolijste handvat van pakkahout en de perfecte gewichtsverdeling van de Japanse messen zorgen ervoor dat u moeiteloos door het taaiste voedsel snijdt. Doordat de messen perfect in balans zijn, zijn deze ideaal voor dagelijks gebruik. KOTAI messen worden dan ook door vele chefkoks gebruikt, zowel op het werk als thuis.

Onderhoud Japans koksmes

Voor een lange levensduur van uw messen gebruikt u deze niet op harde oppervlakken, zoals metaal, marmer of keramiek. Maak altijd gebruik van een houten of zachte plastic snijplank. Snijd geen botten of bevroren producten. De messen kunnen niet in de vaatwasser en moeten na gebruik met de hand afgewassen worden en direct worden gedroogd. Laat uw messen niet weken of in de natte gootsteen liggen.

Japanse messen slijpen

Uw Japans koksmes is gemaakt van ultrascherp Japans 440C high-carbon roestvrij staal. De messen hoeven slechts eens per week geslepen te worden dankzij het harde staal, afhankelijk van het gebruik. Hiervoor maakt u gebruik van een aanzetstaal. Het KOTAI aanzetstaal heeft een doordacht ontwerp voor extra veiligheid en comfort met een pakkahouten handvat voor comfortabele grip en duurzaamheid. De keuken blijft netjes vanwege de gemagnetiseerde staaf die staalstof verzamelt. Voor optimaal gebruiksgemak is het aanzetstaal voorzien van een ingebouwde 15˚-geleider op de vingerbescherming, wat helpt om uw messen in de juiste hoek te slijpen.

Zelfs de beste messen worden na verloop van tijd minder scherp. Met een wetsteen kunt u de snede van uw koksmes slijpen. Dit doet u door het mes vrij vlak tegen de slijpsteen aan te leggen en met uw vrije hand de rand tegen de wetsteen aan te drukken tijdens het slijpen. Wanneer u voelt dat het mes echt in de slijpsteen vast bijt ligt deze in de juiste hoek.

Beste Japanse koksmes

Het beste Japanse koksmes shopt u eenvoudig in onze online shop. Kies bijvoorbeeld voor een los Gyuto koksmes of Santoku koksmes of ga voor een complete messenset. U beleeft jarenlang plezier aan uw KOTAI messen. Op alle KOTAI messen ontvangt u namelijk levenslange garantie. Twijfelt u welk mes het beste past bij uw wensen of heeft u andere vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze.