Messen zijn verkrijgbaar in vele verschillende staalsoorten. De gebruikte staalsoort heeft een grote invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van deze messen. KOTAI-messen worden gemaakt van 440C roestvrij staal. Deze hoogwaardige staalsoort heeft een hoog koolstof gehalte, blijft goed op scherpte, blijft mooi op kleur en is uitstekend te slijpen. U ontvangt dan ook levenslang garantie op uw aankoop.

Roestvrij staal 440C

Er zijn 3 verschillende soorten 440 staal: 440A, 440B en 440C. 440 staat is een martensitisch roestvrij staal dat een hoog koolstofgehalte heeft en een hoog chroomgehalte. De staalsoort kenmerkt zich door een goede corrosiebestendigheid. Van de verschillende typen, 440A, 440B en 440C, neemt het koolstofgehalte en de hardheid achtereenvolgens toe. 440C is de meest gebruikte staalsoort en 440F dat een extreem hoge sterkte, hardheid en slijtvastheid biedt in geharde en getemperde toestand. Deze hardheid kan oplopen tot 58HRC. 440C-staal wordt niet alleen gebruikt voor messen en bestek, maar bijvoorbeeld ook voor chirurgische instrumenten, pomponderdelen en kogellagers en loopringen.

Hardheid van staal

Hardheid is een belangrijk kenmerk van een lemmet. Dit geeft namelijk aan hoe scherp het lemmet is en hoe lang deze scherp blijft. Koolstof is een van de essentiële materialen die gebruikt worden. De hoeveelheid koolstof in het staal geeft aan hoe hard het lemmet is. Meer koolstof zorgt voor een harder lemmet. Als er te veel koolstof wordt gebruikt, wordt het lemmet echter broos en is dit vatbaar voor afbrokkelen en roesten. Te weinig koolstof leidt tot zacht staal dat snel bot wordt. Er is geen magisch getal voor hoeveel koolstof een lemmet moet bevatten. Dit hangt namelijk ook af van hoe ervaren de gebruiker is en hoeveel tijd u bereid bent te besteden aan onderhoud. Een goede balans ligt echter rond de 0,8% tot 1,0% koolstofgehalte. Het Japanse 440 roestvrijstaal dat in KOTAI-messen wordt gebruikt bevat ongeveer 1% koolstof. Dankzij de toevoeging van 17% chroom in de legering is het staal roestvrij.

Andere veelgebruikte staalsoorten

Goedkoop is vaak duurkoop. Door te kiezen voor messen die gemaakt zijn van een goedkope staalsoort, doet u vaak concessies op het gebied van duurzaamheid en scherpte. Zo is 4116 staal een Duitste roestvaste staalsoort die veel gebruikt wordt in goedkopere messen. De staalsoort is weliswaar roestvast, maar niet zo hard. Ook blijft deze staalsoort niet lang op scherpte en is het zelf slijpen van de messen lastig omdat het staal zo zacht is. 1095 staal is een andere betaalbare staalsoort die veelgebruikt wordt. Deze staalsoort is van gemiddelde kwaliteit, blijft redelijk op scherpte, is redelijk sterk en goed te slijpen. Wel roest dit staal snel, waardoor bladen uit deze staalsoort doorgaans voorzien zijn van een roestwerende coating.

KOTAI-messen van 440C staal

De messen van KOTAI worden allemaal met de hand gemaakt. Het duurt ongeveer twee maanden voordat een mes klaar is voor de verkoop, aangezien het productieproces uit maar liefst 138 stappen bestaat. Een mes dat uit de productie komt wordt nog eens handmatig gecontroleerd door drie verschillende medewerkers die alle drie onafhankelijk hun goedkeuring moeten geven voordat het mes wordt vrijgegeven. De messen van KOTAI worden gemaakt van 440C roestvrij staal uit Aichi en geassembleerd in Seki (Japan) of YangJiang (China). De messen leggen dus een lange weg af voordat ze in onze webshop belanden. Wanneer u bij ons uw bestelling plaatst heeft u uw messen binnen enkele werkdagen in huis.

productieproces

productieproces
440c-stalen-messen