Damascus messen; wat is het verschil tussen deze en andere Japanse messen?

Damascus messen

Damascus messen zijn gemaakt van damaststaal. Dit materiaal bestaat uit een samensmelting van twee verschillende soorten metaal. Er worden meerdere lagen om en om gestapeld, wat zorgt voor een bijzonder en uniek patroon op het mes. Dit maakt dat Damascus messen een prachtige uitstraling hebben.

Wat is damaststaal?

Japanse koksmessen en andere soorten worden vaak gemaakt van 440C staal of van damaststaal. Beide staalsoorten zijn van hoogwaardige kwaliteit. Damaststaal is staal dat bestaat uit diverse lagen staal die op elkaar gesmeed zijn. Deze staalsoort staat ook wel bekend als gedamasceerd staal of gevouwen staal. De techniek is eeuwen geleden ontstaan toen men op zoek was naar een manier om de eigenschappen van een stuk staal te verbeteren. Door een stuk staal steeds uit te smeden tot een langer stuk en dat weer dubbelgevouwen op elkaar te smeden, ontstond damaststaal. Dit proces wordt vele keren herhaald om zo tot een stuk staal te komen dat uit honderden laagjes bestaat.

De productietechniek voor het smeden van Damascus messen is gebaseerd op de meerlaagse techniek voor het smeden van zwaarden in het oude Damascus, dat tegenwoordig Syrië is. De meerlaagse variant heeft voornamelijk een esthetische functie. Op echt goede messen levert iedere laag echter een unieke bijdrage aan het uiterlijk of de bescherming van het mes. Functioneel is er doorgaans geen groot verschil met andere Japanse messen.

Voordelen van Damascus messen

Door het productieproces van damaststaal worden verontreinigingen in het staal verdeeld over het hele stuk. Hierdoor verdwijnen zwakke plekken. Daarbij wordt de kristalstructuur van het staal verfijnd door het smeden, waardoor men vroeger zwaarden en messen kon maken die veel minder snel braken. Het staal wordt verhit op hoge temperatuur, waardoor damaststaal erg hard is. Het staal neemt namelijk koolstof uit het vuur op, wat door het hele staal verspreid wordt doordat dit telkens gevouwen wordt.

Dit uitgebreide proces is tegenwoordig niet langer noodzakelijk om hoogwaardig staal te maken. Het maken van damaststaal valt meer te zien als kunstvorm. Over het algemeen worden twee of meer verschillende staalsoorten gebruikt met een verschillend koolstofgehalte. Dit zorgt ervoor dat de laagjesstructuur beter zichtbaar wordt. Het damast bestaat niet alleen uit laagjes, maar juist uit meer complexe vormen. Dit zorgt voor een nog mooiere uitstraling van de Damascus messen. Deze messen zijn een ware blikvanger in uw keuken. Als een lemmet van damaststaal klaar is, wordt het vaak bewerkt om de laagjes en vormen optimaal zichtbaar te maken.

Industrieel damast

Een mes van handgemaakt damaststaal is zeer kostbaar. Het productieproces neemt namelijk veel tijd in beslag en de productie is zeer kleinschalig. Om deze schitterende messen ook voor mensen met een kleinere beurs beschikbaar te maken, wordt er ook industrieel damast gemaakt. In dit geval wordt er doorgaans gekozen om een hoogwaardige normale staalsoort tussen twee lagen damaststaal dat in de fabriek gemaakt is te smeden. Hierdoor heeft het damast enkel een sierfunctie. Het staal dat de snijkant vormt bestaat in dit geval namelijk uit één enkele laag. U kunt vaak op het blote oog zien of het om industrieel damast gaat. In dit geval eindigt het damastpatroon onderaan het lemmet, voor de snijkant. Ook aan de prijs valt te zien of het om een echt Damascus mes gaat of om een siermes.

Gehamerd patroon

In de Japanse keuken wordt vaak rauwe vis gebruikt dat in zeer dunne plakken is gesneden. Die rauwe vis blijft vaak aan het lemmet plakken, onder andere doordat de vouw van het mes een smalle hoek heeft. Om dit plakken tegen te gaan, is het lemmet van een traditioneel Japans mes vaak gehamerd of uitgehold. Een gehamerd lemmet kenmerkt zich door een patroon van deukjes. Door deze uithollingen glijdt het gesneden voedsel als het ware over een heleboel kleine luchtkussentjes, waardoor het makkelijk van het mes valt. Het gehamerde patroon van de KOTAI-messen is zowel praktisch als mooi.

Japanse messen van hard staal

Hoogwaardige Japanse messen worden altijd gemaakt van hard staal. Dit staal heeft een hoog carbongehalte, waardoor het lang scherp blijft en minder buigzaam is. Deze verminderde buigzaamheid, vergeleken met bijvoorbeeld een westers koksmes, zorgt ervoor dat Japanse messen dunner geslepen kunnen worden. KOTAI maakt gebruik van 440C high-carbon roestvrij staal. Dit materiaal zorgt ervoor dat de messen tot 10 keer langer scherp blijven dan andere messen. 440C combineert een hoog koolstofgehalte voor hardheid en randbehoud met de optimale hoeveelheid chroom voor corrosiebestendigheid.

KOTAI biedt het beste van twee werelden. De Japanse messen zijn vlijmscherp en gemaakt van hoogwaardig 440C staal, maar zijn ook makkelijk in onderhoud en zeer duurzaam. U ontvangt zelfs levenslang fabrieksgarantie op uw messen van KOTAI. Hierdoor beleeft u jarenlang plezier aan uw aankoop. Welk artikel u ook bij ons besteld, deze wordt altijd gratis verzonden. En besteld u voor 16:00 uur? Dan sturen wij de producten nog dezelfde dag op!

bekijk onze bestsellers van 440C stalen japense messen

Adviesprijs:  160,00
Je bespaart  40,05
 119,95 Incl. BTW
Adviesprijs:  150,00
Je bespaart  40,05
 109,95 Incl. BTW
 49,95 Incl. BTW
Adviesprijs:  110,00
Je bespaart  40,05
 69,95 Incl. BTW
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van japansemessenwinkel.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 24 reviews.